luni, 10 septembrie 2012

Cioara, vulpea si ... referendumul


O cioară stă pe o cracă cu o bucățică de cașcaval în gură. Vine vulpea.


- Cioară, cioruță, ești tu, draga mea, destul de sofisticată în gîndirea ta politică?
Cioara tace.
- Cioară, cioruță, votezi tu, fato, pe 29 iulie?
Cioara tace.
- Cioară, ciorișoară, votezi DA sau NU?
Cioara ispitită și călcată pe nervi, nu se poate abține!
- DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Cade cașcavalul, vulpea fuge cu tot cu auriul trofeu.

Cioara înțelepțită și tristă cugetă:
- Și dacă aș fi spus NU, … s-ar fi schimbat oare ceva ?

sâmbătă, 28 iulie 2012

Start la Campania “Impreună pentru un mediu curat” campanie de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice – ediție 2012


S.C. URBAN SERV S.A. Botoșani, în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, Asociația ECOTIC și A.P.M. Botoșani, vine în întâmpinarea dumneavoastră și vă ajută să predați echipamentele electronice uzate sau învechite.
Campania de colectare se va desfășura începând cu data de 25 iulie 2012 respectând programul punctelor fixe de precolectare instalete in municipiul Botoșani.
Colectarea de la populațiea municipiului se va face direct prin punctele de colectare:
  •   Punct 1. Asociația de proprietari nr. 27 aleea Curcubeului – Program Luni și Joi 09:00-16:00
  •   Punct 2. Asociația de proprietari nr. 36 str. Aprodu Purice (zona gară, în spatele magazinului Util) – Program Marți 09:00-16:00 și Vineri 09:00-13:30
  •   Punct 3. Asociația de proprietari nr. 63 str Independenței (zona Serconf) – Program Miercuri 09:00-16:00
• Preluarea de la domiciliul solicitantului se va face în cazuri excepționale (persoane în incapacitate de a se deplasa la punctele de colectare, aparatura electrocasnică greu de transportat)
• Colectarea din zona locuitorilor la case se va face după programul de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile
• Colectarea de la agenți economici și instituții se va face pe baza solicitării telefonice la dispeceratul S.C. URBAN SERV S.A. Botoșani cu respectarea programului de colectare și transport
Campania de colectare a DEEE-urilor, “Impreună pentru un mediu curat” își propune să informeze despre riscurile asupra sănătății omului și a mediului pe care le generează deținerea de DEEE-uri în locuințe, sediile instituțiilor publice, operatori economici, în vederea protecției mediului și revalorificării resurselor.
Este deopotrivă o campanie de informare, conștientizare și de colectare selectivă a DEEE-urilor, cu scopul ca deținătorii de astfel de deșeuri să înțeleagă că depozitate necorespunzător DEEE-urile se transformă în timp în deșeuri periculoase ce atentează la sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și blochează resurse importante de materie primă necesară realizării unor noi produse.
Campania se adresează atât persoanelor fizice cât și celor juridice, oferind posibilitatea preluării cu TITLUL GRATUIT a DEEE-urilor.
Apelați S.C. URBAN SERV S.A. Botoșani la numărul de telefon 0231517007 sau 0747081027 și noi vă stăm la dispoziție.
tel. informatii Andrei-Iulian Ciubotaru - 0741368169
Pozitionarea Punctelor de colectare  (click pt marire)






joi, 28 iunie 2012

Portretele vinului: Valeriu V. Cotea sau cum se impleteşte invaţatura cu vinul


Fac multe pentru vin, chiar daca nu lucreaza neaparat intr-o crama. Insa lor li se datoreaza in mare masura calitatea tot mai ridicata şi aprecierile pe care incep sa le culeaga vinurile romaneşti. Vinul.Ro va prezinta cateva figuri reprezentative din lumea vinului, fara de care imaginea viticulturii şi a vinificaţiei naţionale ar fi fost, probabil, mai sumbra.
Un proverb spune ca aşchia nu sare departe de trunchi. Sigur, evoluţia umanitaţii a facut ca aceasta vorba sa pice niţel in desuet. Şi totuşi, mai exista excepţii. Iar in unele cazuri aşchia devine, la randul ei, un trunchi la fel de falnic ca cel din care a provenit. Un exemplu poate fi considerat Prof. Dr. Valeriu V. Cotea, fiul celebrului academician Valeriu D. Cotea. Profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, preşedintele Patronatului Roman al Viei şi Vinului, preşedintele Grupului de Experţi „Specificaţii ale produselor enologice” al OIV, degustator de elita, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Romaniei (A.S.A.S.), membru corespondent al Academiei Elveţiene a Vinului, membru corespondent al Academiei Italiene a Vinului, acestea sunt doar cateva dintre titlurile care apar in impresionantul CV al profesorului Cotea. Un om care are, la randul sau, o poveste in care via şi vinul se regasesc aproape la fiecare pas.

La inceput au fost strugurii…

„Pot spune ca am copilarit in vie”, spune Valeriu Cotea. „Şi continui sa traiesc acolo”, precizeaza profesorul, care şi acum locuieşte in Dealul Copoului, langa Universitate, foarte aproape de viile care, odinioara, aparţineau IAS-ului, iar acum fie instituţiei de invaţamant, fie producatorului ViniCom. „Şi la bunici, la Vidra, aveam vie, e drept, mai puţina, ca acolo se cam termina arealul, e mai in munte”. Viile l-au inconjurat şi in perioada in care a facut şcoala elementara, pe care a urmat-o la… Jidvei. „Parintii au tinut neaparat sa invat limba germana, a fost singurul loc in care puteam s-o fac. Chiar si in timpul liceului, o mare parte din vacanta de vara o petreceam acolo, pentru aprofundarea cunostintelor lingvistice”, povesteste Valeriu Cotea. Invatase multe despre vin, asistase la campanii, la toate etapele vinificatiei, participa, de multe ori activ, la recoltare. Parintii, amandoi specialisti, ii ofereau toata educatia in vin de care ar fi avut nevoie, doar ca, in primii ani de liceu, Valeriu Cotea nu se gandea nicio clipa ca ar putea pastra traditia familiei. Urma cursurile unui renumit liceu de matematica- fizica din Iasi, „Costache Negruzzi” si, ca mai toti colegii sai, se gandea ca va continua cu Politehnica, urmand sa devina inginer. Doar ca, in acea perioada, tocmai incepusera perioadele de practica pentru elevi. Iar liceanul Valeriu Cotea a simtit pe pielea lui cum sta treaba cu „drumul spre lumina trece prin uzina” si i-a cam pierit dorinta de inginerie in fabrica. Mai mult, cand ajunsese in clasa a 12-a, s-a anuntat si schimbarea programei de admitere la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad”, in sensul ca, optional, puteai alege sa sustii un examen la matematica. „Pentru mine a fost un dar ceresc, matematica o visam, chimia o stiam, ce mai, inainte de Anul Nou i-am anuntat pe ai mei ca voi merge la Horticultura. Tata n-a fost de acord, dar cateodata si parintii trebuie sa mai asculte de copii. Plus ca aveam sustinerea mamei, care era profesoara de viticultura. Bine, intre timp programa s-a mai modificat de douatrei ori, important e ca am ajuns in facultate. ªi stiam ca voi merge pe viticultura. Eram la varsta cand deja stiam ce e via, ce e crama, cum e viata de enolog, de sef de ferma. Plus ca deja avusesem primele intalniri cu vinul. ªi nu ma refer la degustarile la care mergeam cu ai mei, ci la intalnirile tipice unui pusti de 17-18 ani cu vinul. Acelea in care calitatea vinului e devansata de anturaj”, povesteste cu un zambet profesorul Cotea. ªi face si o referire vaga la un episod petrecut in armata: „Am facut armata la Radauti, care numai zona viticola nu e. Dar mai multe nu spun”, continua sa zambeasca Valeriu Cotea.

Facultate si… Jidvei

In facultate, totul a mers ca la carte. Iar din anul trei, cand a inceput specializarea, Valeriu Cotea a inceput sa lucreze efectiv cu vinul. „Mi-a placut si imi place vinul. ªi sa il fac, si sa il degust. E un produs atat de divers, niciunul nu seamana cu altul”. Culmea, practica a facut-o tot la Jidvei, care, in acei ani, se mandrea cu noul combinat. „In copilaria mea, nu exista nimic la Jidvei, doar viile. E drept, se mai pastrau vinuri acolo, in pivnitele caselor mari, sasesti, care erau construite ca niste crame. Beciurile erau incapatoare, pastrau o temperatura cat de cat constanta. Dar crama era la Balcaci, si acum tot acolo e cea mai buna zona a centrului viticol Jidvei”, afirma profesorul. Aparitia combinatului nu reprezenta o surpriza pentru studentul Cotea. Nu doar pentru ca, in vacante, continua sa mearga acolo pentru cursurile de germana, ci pentru ca tatal sau, academicianul Valeriu D Cotea, a avut un cuvant de spus atat in aparitia cramei, cat si in proiectarea ei. Plus ca, in momentul in care Combinatul a pornit la drum, mai toti angajatii erau fost studenti ai Institutului de la Iasi. „Directorul IAS-ului, Margineanu, directorul cramei industriale, Paveleanu, toti fusesera studenti ai tatalui meu. Abia dupa cativa ani a aparut sectia de horticultura a facultatii din Cluj”, rememoreaza profesorul Cotea.

Cercetare si invatamant

ªef de promotie, Valeriu V Cotea primise dubla repartitie. Una in cercetare, la Statiunea de Cercetari Vitivinicole Iasi, si una in crama, ca asa era regula pe atunci, nu puteai lucra in cercetare fara sa-ti faci stagiatura in productie. Pentru ca avea medie mare, a avut de unde sa aleaga. ªi a ales IAS Copou, care era chiar langa casa. A stat doi ani acolo, din 1984 pana in 1986, apoi s-a indreptat catre cercetare. Insa nu la Statiunea de Cercetari, ci in cadrul Universitatii de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara. „Inca din facultate stiam ca voi urma calea cercetarii. Nu stiam, insa, ca voi avea si o cariera didactica. Probabil ca aici a fost vorba de o predispozitie genetica. Plus ca a fost si putin noroc. Rectorul de atunci al universitatii a adus toti sefii de promotie in invatamant, atat pentru cercetare, cat si ca asistenti delegati, cu sarcina de predare. Cum intre timp tata se impacase cu ideea ca ii voi calca pe urme, a primit vestea cu mare bucurie”, povesteste profesorul.

Dupa 26 de ani

Evolutia lui Valeriu V. Cotea a urmat o cale normala pentru orice om dedicat muncii pe care o face. Dupa patru ani devenea asistent universitar, iar in 1992 era sef de lucrari, atat la Facultatea de Horticultura, cat şi la cea de Agricultura. Era deja doctor in Agronomie, specializarea Viticultura şi Oenologie, dupa ce, in 1991, işi susţinuse teza cu tema „Studiu al strugurilor din soiuri negre pentru vinurile roşii din podgoria Uricani”. In 1995, a primit postul de conferenţiar, iar din 1999 a devenit profesor universitar. Pana atunci, insa, au fost nenumarate specializari, facute ba in Franţa şi Germania, ba in Anglia sau Israel. Prodecan al Facultaţii de Horticultura in perioada 2004-2008, prorector al Universitaţii de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara pana anul trecut, profesorul Cotea a fost chiar şi rector interimar la inceputul anului 2009. Autor sau coautor la 22 de manuale, tratate şi carţi de specialitate, cu peste 300 de articole ştiinţifice publicate, atat in ţara, cat şi peste hotare – peste 70 dintre ele fiind indexate in baze de date internaţionale -, cu activitate de inovare brevetata, Valeriu V Cotea primea in anul 2003 Ordinul Naţional Serviciul Credincios in rang de Cavaler.

OIV şi PNVV

Insa mai mult decat distincţia naţionala, pe profesorul Cotea l-a incantat aprecierea primita de la forul internaţional al Viei şi Vinului. In 2009, la 21 de ani de la inceperea colaborarii, Valeriu V Cotea primea OIV Merit Award, acordat pentru activitatea ştiinţifica depusa in cadrul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. „Satisfacţia a fost cu atat mai mare cu cat, de obicei, aceasta distincţie se acorda la finalul carierei numai membrilor care au avut o activitate macar suficienta. La mine a venit la 49 de ani”, se mandreşte profesorul. Dar sunt multe alte lucruri care l-au incantat pe Valeriu Cotea. Insa ii e dificil sa spuna care au o pondere mai mare. La fel cum ii e greu sa spuna daca are cateva vinuri care ii plac mai mult decat celelalte: „Imi place sa incerc vinuri din toate ţarile prin care trec. Bine, daca respectivele ţari sunt producatoare de vin… Şi trec prin toate gamele, altfel nu ai cum sa cunoşti cu adevarat vinul din ţara respectiva”. Intr-un final, recunoaşte ca e mai apropiat de vinul german. Deh, educaţia… „Imi plac mai mult cele albe, pentru aciditatea crocanta, pentru excelentul echilibru intre zahar şi aciditate. Sunt vinuri corect şi igienic lucrate”, afirma profesorul. Nici macar intre cercetare şi activitatea didactica nu vrea sa faca o diferenţiere. Ambele i-au adus satisfacţii, „cu singura deosebire ca, in calitate de dascal, parca te bucuri mai repede de ele, mai ales cand vezi ca ceea ce sadeşti prinde radacini”.

Trei puncte de sprijin pentru vinul romanesc

Din 2003, Valeriu Cotea este şi preşedinte al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. Un organism infiinţat in 2000, dar care fusese lasat cam de izbelişte. „Am fost ales preşedinte in ideea de a avea la conducere o persoana echidistanta, care sa se bucure de o oarecare recunoaştere şi care sa aiba un cuvant de spus in relaţia cu organismele statului”, spune profesorul. In mandatul sau, vinul romanesc a primit o mare gura de oxigen. „Cred ca principalul merit al PNVV este ca a a obţinut acciza 0 pentru vin. Aş fi fost tentat sa spun eliminarea accizei, insa vinul inca e accizat. Cu 0, e drept, dar inca este. O chestiune de nuanţa, aş spune”, declara preşedintele PNVV. Tot la capitolul plusuri, Valeriu Cotea vede reinnodarea tradiţiei Concursului Internaţional de Vinuri de la Bucureşti, reorganizat in 2003 dupa 35 de ani de pauza. „Cat ne-am ocupat noi, printre invitaţi s-au numarat preşedintele şi directorul general al OIV sau secretarul general al IMW (The Institute of Masters of Wine). Acum, cand este patronat de ONVPV, nu ştiu cine mai vine”, spune, cu o umbra de tristeţe, profesorul. Valeriu Cotea nu uita sa puna pe lista realizarilor faptul ca PNVV a reuşit sa obţina dublarea bugetului propus iniţial de Bruxelles pentru reconversiunea plantaţiilor de viţa de vie, „de la 23 de milioane la 42 de milioane anual. Oricum, viticultura este singura activitate care a obţinut fonduri directe pe ramura de activitate. Au mai fost fonduri pentru agricultura, dar in general, nu pe un sector bine delimitat”.

Şi povestea continua…

Marea dorinţa a profesorului Cotea se leaga de anul 2013, an in care Romania va gazdui Congresul OIV. „PNVV a avut aceasta iniţiativa şi am facut eforturi deosebite pentru a obţine aceasta onoare. Vreau sa reuşeasca, e vorba de imaginea vinului romanesc, chiar de imaginea Romaniei şi totul trebuie sa fie perfect. Mai ales ca, acum, avem ce arata, avem vinuri cu care sa ne putem lauda, nu mai trebuie sa ţinem capul plecat”. Iar celalalt mare proiect de viitor este chiar fiul sau, Victor Calin Cotea, care, la 22 de ani, calca apasat pe urmele tatalui şi bunicului. „Ma bucur, mai ales ca vad ca e mai conştiincios decat eram eu la varsta lui. E student la Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole, diploma şi-o face in microbiologia vinului. In toamna, pleaca la un Master european, la Montpellier… Are o pasiune deosebita pentru vin, dar are şi talent. A vrut, iniţial, sa intre in industria parfumurilor”, se mandreşte profesorul.

marți, 26 iunie 2012

Cine a fost primul în ardeal?


Un diplomat israelian a făcut să surâdă comunitatea diplomaţilor la ONU. Reprezentatul Israelului, care era chemat să-şi susţină discursul, a declarat:
- Înainte să-mi încep discursul, vreau să vă povestesc o istorioară apropo de Moise. Când el a lovit stânca şi apa a început să ţâşnească, Moise se gândi:" Ce ocazie minunată să fac o baie!" Se dezbrăcă, îşi puse cu grijă hainele pe o piatră, apoi intră în apă.Când îeşi afară, hainele îi dispăruseră, furate de un palestinian.
Reprezentantul Palestinei uluit şi furios întrerupse discursul reprezentantului Israelului şi strigă:
"Ce tot povestiţi ? Palestinienii nu erau acolo pe vremea aceea!"
Israelianul surâse, apoi zise:" Acum că asta e clar stabilit, pot să-mi încep intervenţia."
 Si acum varianta romaneasca a disputei primului ocupant 
 "Chronicon pictum vindobonense" sau "Cronica pictată de la Viena" aflata la Biblioteca Natională a Ungariei are pe fila 148 urmatorul text, tinut secret din mai multe motive ..."artistice":

miercuri, 18 aprilie 2012

Dacii - Adevaruri tulburatoare - Film Documentar 2012 (HD)

Informatiile prezentate in acest film documentar rastoarna multe dintre teoriile pe care este construita istoria Romaniei. Filmul face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizeaza recuperarea adevarului istoric iar acesta este primul pas hotarat!

Asa dupa cum veti constata, dovezile stiintifice la care se face referire si argumentatia bazata pe izvoare istorice autentice, aduc informatii inedite si extrem de valoroase, capabile sa determine o rescriere a istoriei acestui popor. Toate acestea sunt sustinute de personalitati si specialisti care merita sa fie ascultati cu adevarat: General (rez.) dr. Mircea Chelaru (fost Sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane), Dr. Napoleon Savescu (director fondator al Dacia Revival International Society), General (rez.) Nicolae Spiroiu (fost Ministru al Apararii Nationale), Prof. dr. Mihai Popescu (Biblioteca Militara Nationala), Prof. univ. dr. dr. Alexander Rodewald (directorul Institutului de Biologie Umana al Universitatii din Hamburg, Germania), Dr. Georgeta Cardos (cercetator stiintific biolog specialist genetica - Institutul Victor Babes), Prof. doctorand Sebastian Stanculescu (paleografie si antropologie culturala).

Rezultatele cercetarilor recente de paleogenetica realizate la Hamburg, Germania, pe oase si dinti din situri romanesti de acum 3000-5000 de ani, pun sub semnul intrebarii teoriile pe care se bazeaza istoria oficiala a Romaniei. Este actuala populatie a Romaniei continuatoarea populatiilor tracice si pretracice de acum 3000 - 5000 de ani? Suntem noi inruditi genetic cu italienii? Iata doar doua dintre multele intrebari tulburatoare la care acest film documentar doreste sa raspunda cu argumente bine intemeiate.

Recuperarea adevarului istoric este un demers indispensabil recuperarii demnitatii nationale. Dacii, "cei mai viteji si mai drepti dintre traci", asteapta sa li se faca dreptate!